Selecteer een pagina

Van Rijswijk Mode door de jaren heen

Van Rijswijk Mode is een ruim 90-jaar oud familiebedrijf dat al vier generaties lang met veel enthousiasme en passie wordt gerund.

De grondlegger van Van Rijswijk Mode is Kees van Rijswijk. Hij opent 3 oktober 1924 een klein pand op de Ringdijk in Zwijndrecht. Het assortiment bestond toen voornamelijk uit hoeden en petten. Daarnaast was er een confectie atelier waar maatwerk gemaakt werd.

Het bedrijf maakte ondanks de moeilijke jaren van oorlog en crisis toch een positieve ontwikkeling door en al na korte tijd moest er uitgekeken worden naar een groter pand. Dit werd gevonden op de Ringdijk 411 in Zwijndrecht, waar men tot 1955 gevestigd bleef.

Kees van Rijswijk in het midden

Winkel aan de Ringdijk 411 te Zwijndrecht

Van Rijswijk voor vader en zoon

In 1946 verkocht Kees van Rijswijk het bedrijf aan zijn schoonzoon Dick Bijl. Kees van Rijswijk had in de 22 jaar dat hij de zaak leidde een goede naam in Zwijndrecht en omgeving opgebouwd. Het was om die reden dat Dick Bijl onder de naam Van Rijswijk verder ging. Vanaf dat moment nam de ontwikkeling van Van Rijswijk een snelle vlucht. In 1953 werd afscheid genomen van het “maatwerk”, maar gelijkertijd werd er begonnen met kinderkleding. Het handelsmerk werd dan ook in die tijd: “ Van Rijswijk voor vader en zoon”

In 1955 werd het pand op de Ringdijk verlaten en verhuisde het bedrijf naar het toen nieuwe winkelcentrum De Passage. We hadden daar de beschikking over 3 etages.

Op de begane grond van de heren afdeling. Op de 1e etage de jongens afdeling en op de 2e etage het magazijn met atelier.

Goede jaren werden hier beleefd, maar Zwijndrecht maakte in die tijd een snelle ontwikkeling door en opnieuw werd er een nieuwer en groter winkelcentrum gebouwd, winkelcentrum Noord.

Winkel in het winkelcentrum De Passage

Heren afdeling in De Passage

Winkel in het winkelcentrum Noord

Dick Bijl met zijn vrouw bij de opening van Noord

Dick Bijl had als filosofie om zijn zaak op de beste stand in Zwijndrecht te willen hebben en dat betekende dat hij opnieuw een poging waagde om zich in dit nieuwe winkelcentrum te vestigen. Dit lukte en in 1964 opende Van Rijswijk zijn deuren in winkelcentrum Noord.

14 jaar bleef Van Rijswijk daar gevestigd, maar opnieuw ging de ontwikkeling van Zwijndrecht door. Er waren grote plannen voor een nieuw te bouwen stadscentrum in Walburg.

Ook hier hield Dick Bijl de vinger aan de pols en indien nodig voor de 3e keer in vrij korte tijd de zaak te verhuizen. Toen het er op leek dat winkelcentrum Walburg toch niet werd wat men er van verwachte werd besloten on in winkelcentrum Noord te blijven en de zaak dat volledig te verbouwen. In 1976 volgde toen een gehele verbouwing van het pand in Noord. Helaas kregen we bijna gelijkertijd het bericht van de Vendet, gevestigd in Noord, zou verhuizen naar winkelcentrum Walburg. Dit was voor Dick Bijl een reden om de situatie opnieuw te bezien en tenslotte toch de beslissing te nemen alsnog naar winkelcentrum Walburg te verhuizen.

Zo opende Van Rijswijk in 1978 zijn deuren in winkelcentrum Walburg. In hetzelfde jaar verkocht Dick Bijl zijn zaak aan zijn zoon Hans Bijl. Dick Bijl mocht terugzien op een periode waaronder zijn leiding Van Rijswijk mocht uitgroeien van een kleine dorpswinkel naar een moderne herenkleding speciaalzaak gevestigd op de A1 locatie in Zwijndrecht. Van Rijswijk was meegegroeid met Zwijndrecht.

Van Rijswijk Gorinchem

Hans Bijl de 3e generatie was in 1964 op 16-jarige leeftijd bij Van Rijswijk in dienst gekomen. Eerst werkte hij in de administratie, daarna volgde anderhalf jaar stage en militaire dienst. In 1972 startte hij zelf in Gorinchem in het net nieuw gebouwde winkelcentrum Piazza Center.

Het is hier in Gorinchem dat de ontwikkeling van Van Rijswijk doorgaat. In 1983 werd Van Rijswijk in Zwijndrecht verkocht aan het kleding concern HIJ.

In 1995 kwam de 4e generatie en opvolger van het bedrijf Van Rijswijk in dienst, Dirk-Jaap Bijl. Een jaar daarvoor, in 1994, mocht hij ook stage / werken bij diezelfde collega in Zierikzee, waar ook zijn vader Hans het vak mocht leren.

In Gorinchem is Van Rijswijk al weer 45 jaar actief in het Piazza Center. Meerdere malen werd het bedrijf verbouwd. De laatste grote verbouwing was dan ook te samen met de renovatie van het totale winkelcentrum in 2002.

Wanneer Dirk-Jaap in 2018 plotseling komt te overlijden, wordt de winkel voortgezet door zijn vrouw Marina en hun zoon Yorick. Daarmee is de vijfde generatie die in de winkel staat een feit.

Al 95 jaar is Van Rijswijk actief in Mannenmode, maar nog steeds met een vernieuwd elan, vernieuwde merken.
Van Rijswijk is klaar voor de toekomst.

Je bent van harte welkom!